Ma megint rajtam volt a sor, hogy reggelivel készüljek. Az igazi HÉTFŐ reggeli sajnos nem volt az igazi, mert ultrahangra mentünk, ezért a többiek beleegyezésével keddre toltuk. A szokásos fél10-es kezdést pedig 10-re, GZS conf.call-ja miatt.
íme a menü:
Konyakos májkrém
hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
5 dkg vaj, de lehet kacsazsir is
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
3 ek konyak
Kakukkfű (én ezt tettem bele), vagy rozmaring
só, bors
A csirkemájat alaposan megtisztítom, feldarabolom, és négy-öt perc alatt megpirítom a vajon. Az utolsó percben hozzáadom a fokhagymát, az apróra vágott zöldfűszert és a konyakot, aztán sózom borsozom. Amikor kész beletszem a turmixgépbe és simává apritom.
Pár órára hűtőbe teszem, amíg megdermed.
Szerintem legközelebb teszek bele egy fej hagymát is a vajon megpárolva, nem árthat neki. J
Tejfölös karalábé-zeller saláta
Hozzávalók:
1 karalábé
4 darab szárzeller szár
1 pohár tejföl
Só, bors
Snidling
A karalábét lereszelem, a szárzellert vékonyra vágom és összekeverem a tejföllel, a sóval, borssal és az apróra vágott snidlinggel.
Jó kis frissitő salinak is.
Orosz hússaláta
Az adagok igy érzésre:
3 közepesen nagy krumpli héjában megfőzve
1 nagy alma
Kb. 10 darab ecetes ubi
2 csirkecomb megsütve
Ezeket mind nagyon pici kockákra vágtam és tejföllel elkevert majonézbe forgattam. Főtt tojást is kellene beletenni, de én azzal diszitettem inkább J.
Zabpelyhes amerikai palacsinta
Hozzávalók:
8dkg zabpehely (a bioboltokban kapható Pásztói kiváló!)
2,5dl tej
2 evőkanál (3dkg) liszt
csipet só
1kk szódabikarbóna (nekem csak sütőpor volt otthon, úgyhogy azt tettem helyette)
1kk sütőpor
1ek barnacukor
csipet fahéj
1 egész tojás
4dkg olvasztott vaj
Tetejére: baracklekvár, étcsokis eperlekvár
Előző este a zabpehelyre öntjük a tejet, fóliával lefedve hűtőbe tesszük éjszakára. Reggel egy külön edényben összekeverjük az átszitált lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót barnacukrot és csipet fahéjat. A tojást villával felverjük, majd az olvasztott vajjal együtt hozzáadjuk a zabpehelyhez. Összekeverjük a száraz anyagokkal. Forró serpenyőben, olaj és vaj keverékén, közepes lángon, mindkét oldalán aranybarnára sütjük. (egy-egy palacsintához kb. 1-1,5 kanálnyi masszát merünk a serpenyőbe.). Konyhai papírtörlőn leitatjuk, végül a lekvárokkal tálaljuk.