2011. október 17 – 3. Hétfő reggeli
A harmadik hétfő reggelt szerény személyem, Ildi vállalta be. Gondoltam jobb lesz gyorsan túlesni rajta, mert Ed és GZS elég magasra tette a mércét. Igazából eddig mindhárman másfajta reggelit készítettünk. Szóval fő a változatosság ;)
Nálam a menü első fele “faszocska” volt. Ennek azért az a neve, mert a feldarabolt virsli bele van tekerve leveles tésztába és hát valaki piszkos fantáziájának köszönhetően ezt a nevet adta neki és a társaságban ez a név terjedt el. Nagyon egyszerű elkészíteni, leírni kicsit bonyolultabb.
Hozzávalók 4-5-6 személy részére:
- 2 Spar márkájú leveles tészta – nem fagyasztott, sima hűtőben megtalálható
- 10-12 db Füstli virsli – különböző ízesítésú: sajtos, csípős paprikás, sima
- Fűszeres ketchup vagy mustár
Nekem a spar márkájú leveles tészta jött be, mert nem édes mint a többi, éppen ezért illik a virslihez.
Elkészítés:
1. Veszem a leveles tésztát, kicsit kinyújtom.
2. Megfogtam a ketchupot vagy a mustárt és függőlegesen húzok egy csíkot a tészta szélén, kb úgy 1-1,5 cm-re a szélétől.
3. Majd fogom a hosszában félbevágott virsliket és ráhelyezem a ketchapra vagy a mustárra.
4. Ezután levágok egy akkora darabot a leveles tésztábol, hogy be tudjam fedni vele a virsliket – ez úgy kb 7-8 cm széles tészta lehet.
5. Befedem a virsliket és a tészta tetejét beirdalom úgy hogy látszódjon a virsli alatta, majd még ezt a levágott részt is felszeletelem kb 4-5 cm-es darabokra.
6. Majd a darabokat kivajazott tepsire teszem.
7. Ezt addig folytatom míg a tészta el nem fogy, vagy a tepsi tele nem lesz.
8. A darabok tetejét bekenem tojással, hogy szép színe legyen sütés folyamán.
Előmelegített sütöben, úgy 180 fokon kb 10-15 perc alatt meg is sülnek.
Nagyon egyszerű és finom étel. Ajánlom reggelikre, összejövetelekre. Mindenki szeretni fogja ;) Legalábbis eddig mindig sikert aratott. Ketchup és mustár nélkül is elkészíthető.
A másik amit még készítettem a kis csapatnak, az a túrókuglóf. Hétvégén találtam a receptet és mindenképpek ki szerettem volna próbálni. A recept a No Salty oldalról van, csak én egy kicsit átalakítottam.
Hozzávalók 12 főre:
(A bögre 2 dl-es volt)
- 25 dkg tehéntúró
- 3 bögre finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 1 bögre kristálycukor
- 2 cs bourbon vaníliás cukor
- 2 tojás
- 4 ek tejföl
- 1 nagy citrom reszelt héja
- ¾ citrom kifacsart leve
- 20 dkg puha margarin
Elkészítés:
- Robotgéppel krémes állagúra keverjük a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat robotgéppel átkeverve.
- Belereszeljük a citrom héját, hozzádajuk a citrom levét is, és beleszórjuk a túrót is.
- Alaposan összedolgozzuk a masszát, és hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- Lágyítjuk a tésztát 4 ek tejföllel.
- Egy kuglófformát kikenünk vajjal és liszttel, és beleöntjük a masszát.
- Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 45-50 perc alatt elkészül.
- A formából csak akkor fordítsuk ki, amikor a sütemény már nem meleg.
Ez is nagyon egyszerű, és nem csak a lányok körében, hanem a csapatban is sikert aratott.
Én lekvárt kínáltam hozzá, nélküle is nagyon finom. Továbbá szerintem elkészíhető mazsolával vagy más aszalt gyümölcsökkel. Mindenkinek a fantáziájára lehet bízni :D
Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/turokuglof
A következő alkalommal Tündi lát minket “vendégül”. Én már nagyon várom :D Nagyon jók ezek a hétfő reggelek…