2012.05.14 – ki tudja hányadik közös reggelink, de a jó szokásokat megtartjuk :D
Sajnos a blog nem azt mutatja, mennyi incsi-fincsi dolgot ettünk már a közös reggelik alkalmával, de most úgy döntöttem, hogy újraélesztem a blogot és elmesélem mi finomakat készítettem erre a csodálatos hétfő reggelre.
Egy ideje voltak gondolataim, hogy mit kellene csinálni, de a teljes kép csak múlt héten állt össze. Mivel gondolni kellett arra is, hogy ki mit szeret és mivel a társasában van egy állapotos társunk is, arra is figyelni kellett, hogy lehetőleg ne legyen az ételekbe nyers tojás – pl majonéz. Így a neten talált recepteket átírtam.
Tehát akkor a menü (receptekkel együtt) a következő volt:
- Zöldséges – sonkás őzgerinc
Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/zoldseges-sonkas-ozgerinc
Átírt változata:
Hozzávalók :
· 6 vékony szelet gépsonka
· 15 dkg gépsonka egyben
· 6 tojás
· 3-4 ecetes uborka
· fél doboz csemegekukorica
· fél leveskocka
· 20g zselatin fix
· 2,5 dl Cserpes tejföl
· 0,5 dl Cserpes natur joghurt
· 1 ek mustár
Elkészítés
Mielott nekikezdunk fontos, hogy nézzük meg, hogy a sonkából hány szelet kell, Fontos, hogy az őzgerint hosszabb széleit beborítsuk vele és majd a végén a massza tetejére is jusson.
1. Először alufóliával, majd sonkával kibélelünk egy őzgerinc formát
2. 6 tojást keményre főzünk. A tojásból kikanalazzuk a sárgáját és összekeverjük 2,5 dl tejföllel, kb. 0,5 dl joghurttal és az 1 ek mustárral.
3. Felforralunk 2 dl vizet a fél leveskockával, levesszük a tűzről, majd ha már jól kihűlt, összeöntjük a tejfölös szósszal.
4. Majd rakjuk bele a felaprított uborkát, tojásfehérjét, sonkát és a kukoricát.
5. Hozzáadjuk az egészhez a zselatint és jol elkeverjük.
6. A masszát a formába öntjük, majd befedjük a sonka őzgerinc formából kilógó széleivel, majd alufóliával borítjuk, és hűtőbe rakjuk egy éjjelre.(4-5 óra után is jó már.)
7. Másnap csak kiborítjuk a formából és felszeleteljük.
-
Füstölt sajtos pufi
Forrás: Én Évi barátnőmtől hallottam, ő pedig innen szedte J http://www.mindmegette.hu/sajtos-golyok-mirza-mama-modra.recept
Igaz a fent emlitett formában nem füstölt sajttal készül, de szerintem bármilyen sajtból el lehet készíteni. Én Cserpes füstölt sajtot használtam.
Hozzávalók :
(az alaprecepthez, ami kb. 30 db golyót jelent):
· 2,5 víz
· 10 dkg vaj
· 1 csapott teáskanál só
· 20 dkg liszt
· 10 dkg reszelt sajt
· 3 db tojás + 1 tojás a kenéshez
· A tetejére 1 felvert tojás
Csak infoként én dupla adagot csináltam és nem diónyi golyókat gyúrtam.
Elkészítés:
A 2,5 dl vizet összekeverjük a 10 dkg vajjal és az 1 csapott teáskanál sóval, és felforraljuk, majd belefőzzük a 20 dkg lisztet. Ha kicsit kihűlt, belereszelünk 10 dkg reszelt sajtot és 3 tojást. Vizes kézzel kis (nagyobb dió nagyságú) golyókat formálunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. A golyók tetejét megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben, közepes és takarék lángon 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
- Fűszervaj
Szobahőmérsékleten puhítsunk meg teavajat, majd ízlés szerint adjunk hozzá fűszereket, jól keverjük el és hűtsük le.
Én fokhagymagranulátumot, bazsalikomot, oregano és majorannat használtam.
-
Tejszínes epres joghurt
Itt a forrást csak a végén nevezném meg, mert csak az alapanyagokat használtam fel
Hozzávalók:
· fél l natur joghurt (2 * 2,5 dl-es Cserpes joghurt)
· 2 dl tejszín
· Tetszés szerint eper
· babapiskota – de rájöttem, hogy nem feltétlenül kell
· szükség szerint porcukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt apró darabokra vágjuk és összekeverjük a joghurttal, tejszínnel és a porcukorral. Hagyjuk egy kicsit összeérni a hűtőben és fogyasztható is.
Én babapiskotára öntöttem az egészet, ami ettől megpuhult és nagyon finom lett. Mindenkire rábízom, hogy babapiskótával vagy nélküle szeretné fogyasztani.
Ha valaki ezt is őzgerinc formában szeretné megcsinálni, akkor a forrás oldalon lévő receptet követheti:
http://www.nosalty.hu/recept/joghurtos-ozgerinc
Ez mind olyan recept, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és ahogy láttam a társaság tetszését is elnyerte, szóval bárkinek merem ajánlani. Jó étvágyat!